Utstyr til fuglekikking

Trenger jeg kikkert?

Ja, det må du nesten ha.
Det er veldig vanskelig å drive med fuglekikking uten kikkert.

Hvilken kikkert skal jeg kjøpe?

Du får kikkerter i alle prisklasser, men husk at kvaliteten i stor grad følger prisen. En liten lommekikkert egner seg ikke spesielt godt til fuglekikking. Den kan eventuelt brukes som nødløsning hvis du ikke har annet tilgjengelig. Opplevelsen blir noe helt annet når du har en kikkert med god kombinasjon av riktig forstørring og lysstyrke. En kikkert i prisklassen 3 000 – 5 000 kroner fungerer fint for mange, særlig i starten. Hvis du virkelig blir bitt av basillen, går det nok ikke lang tid før du begynner å spare til en kikkert mellom 10 000 – 15 000 kroner.

Hvorfor er det så stor prisforskjell på kikkerter?
Prisvariasjonen skyldes flere ting. Den er hovedsakelig basert på optikk, materiale, utforming og merke. De mer kostbare kikkertene tåler gjerne også litt mer, både i forhold til vær og støt.

Hvilken forstørrelse og lysstyrke skal jeg velge?
På en kikkert vil du finne tallsymboler som forteller deg hvor mange ganger det du ser på blir forstørret, og diameteren på objektivet. Hvis det for eksempel står 7 x 50 på kikkerten, betyr det at den forstørrer 7 ganger og at diameteren på objektivet er 50 millimeter. Det vanligste blant fuglekikkere er 7 x 50 og 8 x 42. Man ønsker seg gjerne i utgangspunktet så stor forstørrelse som mulig, men dette går ofte ut over lysstyrke og vekt. Det er også slik at jo større diameteren på glasset er, jo lysere blir bildet. Derfor er kombinasjonen av disse forholdene viktig å vurdere.
I tillegg må det nevnes at noen typer glass gir svært god lysstyrke i forhold til andre. Dette gir både et skarpere bilde, og gjør også fuglekikkingen enklere i skumring eller dårlig vær. Derfor er det ikke kun forholdet mellom forstørrelse og diameteren på objektivet som avgjør hvor lyssterk kikkerten er.
Når forstørrelsen blir fra 10 og oppover, føler en del at kikkerten blir litt tung å bruke over tid. Forstørrelser fra 12 og oppover gir gjerne mer risting i bildet i tillegg, og gjør at du blir avhengig av et stativ. Dette er nok forklaringen på at de fleste fuglekikkere bruker forstørrelse 7 eller 8.
Les gjerne tester, og spør om å få prøve forskjellige kikkerter i butikken. Det kan også være fint å snakke med andre fuglekikkere og høre litt om deres erfaring.

Trenger jeg teleskop?
Ved noen lokaliteter er det så og si nødvendig. Men ikke over alt. Å bære på et teleskop i skogen er for eksempel nødvendigvis ikke alltid så praktisk.
Når det er sagt, får du helt klart et større utbytte av fuglekikkingen med et teleskop. Særlig hvis du skal besøke åpne kystområder eller våtmarker.

Hvilket teleskop skal jeg kjøpe?
Akkurat som med kikkerter, følger stort sett kvaliteten prisen. Det kan være lurt å prøve litt forskjellige modeller, for valg av teleskop kan være svært avgjørende for hvordan fugleopplevelsen blir.
Her er noen punkter du bør vurdere ved innkjøp av teleskop:

 • Størrelse
  De fleste teleskop leveres med frontlinse på om lag 60 eller 80 millimeter. Teleskopene på 80 millimeter er mer lyssterke, og du kan dermed også få satt inn okularer med større forstørrelse. Du får også et klarere bilde. -Ulempen er at de koster mer og er tyngre å bære på enn de mindre teleskopene.
 • Digiskoping
  Skal teleskopet brukes til å ta bilder gjennom? Mange dokumenterer observasjonene sine med mobil eller mindre kameraer ved å ta bilder direkte gjennom okularet på teleskopet. Disse bildene blir gjerne bedre med et teleskop av god kvalitet og med god lysstyrke.
 • Zoom eller fast okular
  Nesten alle teleskop selges i utgangspunktet uten okular. På mange modeller kan du velge mellom et okular med fast forstørrelse eller et okular hvor du kan zoome mellom 20-60x forstørrelse. Fordelen med et fast okular er at disse normalt har betydelig større synsfelt enn zoomokularene. Dette fungerer best på de mindre og rimeligere teleskopene. Bakdelen er at forstørrelsen ikke kan justeres og at du ikke kan ha en stor forstørring uten at bildet blir mørkt. På de større og mer kostbare teleskopene velger de aller fleste zoomokular. Disse teleskopene har kapasitet til å gjengi et lyssterkt bilde, selv om forstørrelsen er på for eksempel 60x.
 • Rettstilt eller skråstilt okular
  Du må også velge om du vil se rett inn i teleskopet, eller om du vil bøye nakken litt og kikke på skrå ned i teleskopet. Dette er en smakssak. Fordelen med et rettstilt okular er at de gjør det litt enklere å finne fuglene. På den annen side er fordelen med skråstilt okular at du kan ha en litt mer avslappet kroppsholdning.
 • Glasskvalitet
  Glasskvalitet er også et viktig valg. I godvær spiller det ikke så stor rolle hva man bruker. Men under svakt lys, motlys, varmedis, tåke og andre optiske utfordringer er det en klar fordel å ha spesialglass i teleskopet. Dette er også en stor fordel ved kraftig forstørrelse.
 • Stativ
  Velg et robust stativ til vanlig fuglekikking. Du kan velge et mindre når du skal ut på reise eller andre ting som gjør det mer praktisk i forhold til vekt, pakking og så videre. Grunnen til at du vanligvis bør bruke et robust stativ, er at det hindrer risting i bildet. Samtidig kan det også spare deg for en dyr opplevelse hvis teleskopet blir blåst over ende eller lett velter av andre årsaker.

Kan jeg bruke stjernekikkert som teleskop til fuglekikking?
Nei. Disse har mye dårligere lysstyrke og fargegjengivelse. De viser også bildet speilvendt og er lite robuste.

Må jeg ha kamuflasjeklær ?
Det er ikke nødvendig, men det er lurt å ikke kle seg i klare farger som skiller seg vesentlig ut fra naturfargene. Sort, grått, brunt, grønt og andre mørke eller nøytrale farger anbefales.

Huskeliste

 • Fuglebok
 • Kikkert
 • Teleskop
 • Notatblokk og blyant
 • Fotoapparat, i det minste til dokumentasjon
 • Telefon med aktuelle apper
 • Passende klær til terreng og årstid
 • Mat og drikke
 • Visse årstider kan det også være lurt å ha med solkrem og myggspray