Artsbestemmelse av fugler

Hvordan kan jeg lære meg å artsbestemme fugler?

Om du ønsker hjelp til å artsbestemme en fugl du har bilde av, anbefaler vi at du forsøker én av disse nettsidene:
Fuglevennen.no ; Artsobservasjoner.no ; ID og fugl på Facebook

Har du lyst til å prøve litt på egenhånd først, kan benytte deg av de forslagene vi har listet opp nedenfor.

 • Trening ute i naturen. Dra gjerne ut sammen med noen erfarne eller snakk med andre fuglekikkere du treffer på. Ofte deles kompetansen villig.
 • Skaff deg noen gode fuglebøker. Når det gjelder felthåndbøker, kan det etter hvert være lurt å ha et lite utvalg. De utfyller nemlig ofte hverandre. Samtidig kan det være fint å ha noen bøker med tegninger og andre bøker med bilder. Bøker med tegninger fungerer som regel best til artsbestemmelser. Den boken som de fleste fuglekikkere har, er Gyldendals Store Fugleguide.
 • BirdId er en veldig fin webside for å trene på artsbestemmelse av fugler. Her kan du øve både med bilde- og lydoppgaver, og du kan benytte en svært lærerik elektronisk fuglebok. Det er også mulig å ta eksamen i fugleidentifikasjon på denne siden. BirdID finnes også som app.
 • Last ned apper med fuglelyder. Mange elektroniske fuglebøker leveres også med lyd.
 • Lær deg de vanligste artene først. Når de sitter, blir det lettere å utvide repertoaret. Det er også smart å lære seg hovedkjennetegn for større fuglegrupper, for eksempel meiser, troster, sangere osv. Da kan du raskere utelukke en del andre ting.
 • Det kan også hjelpe deg å få en oversikt over hvilke fugler som er trekkfugler og hvem som befinner seg i nærområdet hele året.
 • Husk på at du kan bli lurt av lysforhold. Det er derfor viktig å lære seg flere ting enn fargene til den bestemte arten. Størrelse, oppførsel, profil, adferd er derfor også viktig å legge merke til.
  Det gjør det også alltid lettere å ha noe å sammenlikne med. Hvis du ser flere fugler samtidig, så sammenlikn de artene du er usikker på med de du er sikker på. Hva er forskjellene? Det gjør artsbestemmelsen enklere.
 • Ha alltid i tankene at én og samme art fremstår i mange forskjellige drakter avhengig av alder, årstid og kjønn. I tillegg kan du også støte på hybrider eller noen som er slitt eller misfarget i drakten.
 • Følg med på bildene som blir lagt inn på Artsobservasjoner. Da vil du kunne se arter i mange ulike drakter og situasjoner.
 • Vær tålmodig. Det kan virke omfattende i starten, men det er som med alt annet. Øvelse gjør mester ?

Hvordan kan jeg lære meg å gjenkjenne fuglelyder?

 • Forsøk å lære deg de vanligste lydene og sangene først. Det kan ofte være lettere å huske lyden på fugler du ser jevnlig. Den beste treningen får du ute i terrenget.
 • I dag har fuglekikkere mange hjelpemidler for å lære lyder. Du kan for eksempel bruke apper, fuglebøker med lydinnspilling, elektroniske fuglebøker hvor lyden er inkludert og cd´er. Vær oppmerksom på at én og samme art kan ha flere forskjellige sanger og lyder. Alle er nødvendigvis ikke tatt med på den enheten som du kanskje forholder deg til. Det kan derfor være lurt å skaffe seg flere lydapper og andre enheter.
  Vær varsom med avspilling av lyd i hekketid, så ikke fuglene stresses unødig.
 • Ta opp ukjente lyder på mobilen, og sjekk i etterkant opp mot de mulighetene du har for å lytte til forskjellige lyder.
 • Bli gjerne med en erfaren fuglekikker, for å lære mer om fuglelydene.
 • Noen av artene er lett å knytte opp mot huskeregler. En bøksanger høres for eksempel ut som en mynt som triller mer og mer intenst rundt på et bord og til slutt blir liggende. Gulspurven teller til syv «1-2-3-4-5-6-syyyyv». Bokfinken sier ofte «fink-fink!» Mens rosenfinken er særdeles høflig og sier «Pleased to meet you!». Gransangeren heter chiffchaff på engelsk fordi den på våren ofte kontinuerlig synger nettopp chiff-chaff-chiff-chaff….
 • Vær oppmerksom på at noen arter liker å etterlikne andre. Dette gjelder for eksempel stær, sanglerke, steinskvett og myrsanger. Forsøk å få sett fuglen, for å være helt sikker på artsbestemmelsen. Bruk god tid til å lytte til sangen. Da husker du den lettere og du kan få høre flere sang- og lydvariasjoner.
 • Selv om du kanskje føler deg litt dum der og da – forsøk å etterligne lyden du hører. Det hjelper deg til å huske den.