Bombeøyer

Bombeøyer er ikke så dramatisk som det høres ut som. Disse stedene er rett og slett øyer hvor det har en tendens til å dukke opp mange sjeldne fugler (det som i fuglekikkernes verden kalles «bomber»).

Hvor finner man bombeøyer i Norge?
Øyene ligger ofte et godt stykke fra land, og er gjerne utsatt for relativt hardt vær. Du finner de helt fra Østlandet til Nord-Norge. Den mest kjente bombeøya i Norge er Utsira.

Når er det beste tidspunktet for å besøke bombeøyer og lete etter sjeldne fugler?
I trekktidene, spesielt periodene mai-juni og sept-okt, er det mest aktivitet av både fugler og fuglekikkere på bombeøyene.
Men som med all fuglekikking, så er utbyttet også i dette tilfellet avhengig av været.

Eksempler på «bomber» som har «smelt»

Hva er det beste været for å finne sjeldne fugler på bombeøyer i Norge?
En grei huskeregel kan være at når sola skinner og fuglene har medvind under trekket, så benytter de seg av det. Det betyr dessverre at du nødvendigvis ikke ser så mye til dem, fordi de har perfekt reisevær. Da trekker de høyt oppe luften, ofte utenfor synsvidde.
Mens hvis det derimot er litt overskyet eller ruskevær, og fuglene får motvind, tar de gjerne en hvilepause – til glede for fuglekikkerne.

Hvordan finner man lettest sjeldne fugler på bombeøyer?
Det er nødvendigvis ikke slik at sjeldne fugler daler ned godt synlig. Man må belage seg på litt saumfaring. Sjekk nøye busker, trær, høyt gress, hager og så videre.
Heldigvis er disse øyene gjerne besøkt av flere fuglekikkere samtidig, og de er flinke til å hjelpe hverandre med funnene.

Guiding

Birdingbed samarbeider med guider som har lang erfaring i å tilpasse skreddersydde fugleopplevelser.

Her er et utvalg av bombeøyer i Norge

Etterhvert som vi legger ut nye fuglelokaliteter vil vi oppdatere oversikten.