Fuglekikking på Stråholmen

Den lille idylliske øya Stråholmen er en av de beste fuglelokalitetene langs Skagerrakkysten. Øya ligger omtrent 2 kilometer nord for Jomfruland, og er en del av Jomfruland nasjonalpark. Stråholmen er kun 1,5 kilometer lang og 1 kilometer på det bredeste. Det finnes ingen veier på øya, så her må du nøyes med stier. Men det fungerer helt fint og skaper samtidig en herlig atmosfære. Øya har ingen fastboende, men det finnes noen små gårder her som benyttes som sommerhus. For å få et lite innblikk av stedet, kan du se denne reportasjen, som ble laget av TVTelemark.

Sponsorer

Kart over Stråholmen

Punkt
1Østerøya
2Stråholmhuet
3Hviteberg
4Vestgård
5Midtbøen
6Søndre Huet
7Rabberompa
8Gåsholmen

Bombeøy med uutnyttet potensiale
Stråholmen er det vi må betrakte som en ekte bombeøy. Og selv om det er observert en rekke sjeldenheter her, er det nok fortsatt mye å gå på. Mange fuglekikkere har nok først og fremst besøkt den litt mer kjente naboøya Jomfruland. I tillegg er det kun mulig å komme seg ut til øya med privat båt eller taxibåt. Men la ikke det stoppe deg. Her er det unike muligheter for sjeldenheter. Det varierte kulturlandskapet med blomsterenger, kratt, trær og busker, er noe av det som danner grunnlaget for alle bombeobservasjonene. Samtidig har øya også dammer, svaberg og strender som bidrar ytterligere til å berike artsmangfoldet.

Ikke bare bomber
Noe av det fine med stråholmen, er at øya også kan vise til et variert fugleliv generelt sett. Beliggenheten ute i skjærgården gjør at stedet for eksempel egner seg godt til sjøfuglspeiding. Og det gjelder ikke bare på stormfulle dager. Du finner for eksempel både toppskarv og teist hekkende på holmer som sees fra øya. Stråholmen er også det viktigste hekkeområdet for gravand i Telemark. Ellers er også tjeld og nattergal eksempler på hekkende arter på øya.

Nyttig informasjon

Beskrivelse:
Biotop:Svaberg og kulturlandskap.
Beste tidspunkt:Helårslokalitet, men svært spennende i trekktidene.
Fugletårn:Nei.
Terreng:Flatt til delvis kupert.
Lokal forening:Jomfruland fuglestasjon og NOF Kragerø lokallag.
Utstyr:
Skotøy:Tursko.
Matpakke:Anbefales.
Klær:Turtøy.
Kikkert:Nødvendig.
Teleskop:Anbefales.

Overnatting

Sponsorer

Guiding

Birdingbed samarbeider med guider som har lang erfaring i å tilpasse skreddersydde fugleopplevelser, som for eksempel…

  • turer for å se ugler, hakkespetter, rovfugler med mer.
  • orreleik, tiurleik, fuglefjell og annet.
  • fototurer.
  • å finne bestemte arter.

For guiding i dette området - ta kontakt med Anders Faugstad Mæland via hjemmesiden Birdwatching Norway.

Visste du at…

…hauksanger er registrert hekkende flere ganger på Stråholmen?

…en rekke sjeldne terner har vært innom Stråholmen?

…Norges første hvitkinnsvartterne ble oppdaget på Stråholmen?

Fuglearter sett i området

Landskapsbilder

Et utvalg av fugler på Stråholmen

Sjeldne fugler
Her er noen eksempler på bomber som har smelt ved Stråholmen:
Dvergsvane, dverggås, snøgås, rødhalsgås, rustand, amerikakrikkand, blåvingeand, brilleand, gulnebblom, grålire, egretthegre, svartglente, glente, steppehauk, triel, avosett, rustsnipe, alaskasnipe, polarjo, dvergterne, sandterne, rovterne, hvitkinnsvartterne, splitterne, turteldue, bieter, dverglerke, tartarpiplerke, lappiplerke, vannpiplerke, sitronerle, blåstjert, ørkensteinskvett, gresshoppesanger, busksanger, trostesanger, rødstrupesanger, hauksanger, gulbrynsanger, blekbrynsanger, rødtoppfuglekonge, dvergfluesnapper, pirol, svartkråke, rosenstær, polarsisik, båndkorsnebb, hortulan.