
Fuglekikking på Utsira
Utsira er den av bombeøyene hvor det er registrert flest arter. Det kommer av en kombinasjon av strategisk beliggenhet og hyppig ornitologisk aktivitet over lang tid. Utsira ligger omtrent 16 kilometer vestover i Nordsjøen fra Karmøy ved Haugesund.
Det er ganske komisk hvor stort engasjement en liten øy på 6,2 kvadratkilometer kan skape. Hvert år blir holmer, lyng, gress, takrør, myrområder, jorder, beitemarker og hager saumfart av ivrige ornitologer på jakt etter sjeldne fugler. I tillegg blir også mye observert på Spannholmane, halvannen km fra Utsira.
Det beste bombeværet
Selv om Utsira er en sjeldenhetsmagnet er det ikke mengder av fugl her hele tiden. Dette er svært avhengig av sesong og vær- og vindforhold. Husk at det er når trekkfuglene møter motvind og gjerne litt nedbør, at de trenger å raste. Det er kanskje ikke alltid det triveligste været å være ute i, men det er da det skjer. Bombene dukker definitivt oftest opp i tungt vær i trekktidene, særlig på høsten. Hvert år arrangeres «bombeuka» første uka i oktober på Utsira. Da er det fullt program med konkurranser, foredrag, sosialt samvær og ikke minst leting etter sjeldenheter.