Fuglekikking på Ona

Øygruppa Ona, som ligger utenfor Molde i nordvestlig retning, består av de to små øyene Ona og Husøya. De to øyene er bundet sammen med en liten bro. Men for å komme ut til Ona må man ta ferge eller ha egen båt. Når det er sagt, er det absolutt verd turen. Over 240 fuglearter er registrert på dette lille arealet!

Annonsører

Kart over Ona

Punkt
1Havna
2Ona fyr
3Salsfyret på Husøya
4Kirkegården

Typisk bombeøy
Ona er et typisk sted for bomber, der den ligger midt ute i havgapet. Faktisk er Ona et av Norges aller beste steder for å finne sjeldne fuglearter. Her ble for eksempel fjellkalanderlerke og hvitkronespurv funnet for første gang i Norge. Det er flere ting som gjør at Ona er spesielt gunstig for fugler og fuglekikkere. Under dårlig trekkvær, er stedet perfekt for rasting. Dette gjelder spesielt når det er overskyet og litt motvind for fuglene. Det finnes nemlig få andre muligheter for fuglene å slå seg ned.
Ona tilbyr fuglene rik variasjon i form av forskjellige biotoper. Her finner de fjæreområder, hager med busker og kratt, kulturlandskap og noen trær. Altså en etterlengtet oase for slitne fugler. I og med at alt dette er samlet på et lite areal, skaper det også perfekte forhold for fuglekikking. Det er korte avstander, lett fremkommelighet, og stor konsentrasjon av fugler under rette forhold.

Besøk gjerne også Orten, Harøya, Finnøy og Sandøya, som ligger like i nærheten. Her er det også sett mange sjeldne fugler.

Nyttig informasjon

Beskrivelse:
Biotop:Liten øy. Holmer og skjær med gress, i tillegg til litt hagelandskap.
Beste tidspunkt:Hele året er aktuelt.
De store sjeldenhetene dukker helt klart som oftest opp under trekket i mai/juni og spesielt sept/okt.
Fugletårn:Nei.
Terreng:Småkupert.
Utstyr:
Skotøy:Vanntette tursko, fjellsko eller støvler.
Matpakke:Anbefales, selv om det finnes en butikk og en kiosk der.
Klær:Vindtett og varmt turtøy. Det kan også være lurt å ha med regntøy.
Kikkert:Nødvendig.
Teleskop:Anbefales.

Eksempler på bomber som har smelt én eller flere ganger
Eskimogås, gulnebblire, storlire, balearlire, egretthegre, skjestork, præriesnipe, rustsnipe, polarsvømmesnipe, sabinemåke, polarlomvi, svartterne, splitterne, turteldue, fjellkalanderlerke, dverglerke, tartarpiplerke, sibirpiplerke, tundrapiplerke, lappiplerke, blåstjert, asiasvartstrupe, gulltrost, gråkinnskogtrost, starrsanger, stripesanger, tartarsanger, bleksanger, åkersanger, rødstrupesanger, østsanger, lappsanger, gulbrynsanger, blekbrynsanger, brunsanger, rødtoppfuglekonge, dvergfluesnapper, rosenstær, hvitkronespurv.

Overnatting

AnnonsørerBooking.com

Visste du at…

… Ona ble rammet av en kjempebølge under en orkan i 1670? 48 av 50 hus forsvant på havet.

… øya Ona utgjør totalt bare litt under 1 kvadratkilometer?

… det er observert over 5800 hvitkinngjess på én dag ved Ona?

Fuglearter sett i området

Bilder fra Ona

Et utvalg av fugler på Ona