Fuglekikking ved Revtangen og Orrevatnet

Man kan ikke annet enn å misunne fuglekikkere som bor på Jæren, som for eksempel i nærheten av Revtangen og Orrevatnet Naturreservat. Her kan du drive fuglekikking året rundt, og utvalget av arter er spennende uansett årstid. Til og med midt på vinteren finner du mengder av fugl i området. Dette gjelder for eksempel svaner, gjess, ender, dykkere, lommer og rovfugl. Sjeldne måker er heller ikke noe uvanlig å se her, spesielt polarmåke.
Ved Orreosen ligger et fugletårn, som gir utsikt over Orrevatnet. Ergavatnet, rett sør for fugletårnet, er også verd å ta med seg når du er i området.

Lang trekksesong
Under trekktidene øker utvalget av arter i enda større grad. Det kryr av både vanlige og sjeldne fugler. Men dette gjelder også i hekkesesongen. Man kan nemlig ikke være kategorisk når man deler inn disse sesongene. Midt i hekkesesongen er det nemlig noen arter som avslutter sitt vårtrekk, mens andre starter høsttrekket. Dette skaper et fantastisk sammenblandet fugleliv.

Sponsorer

Kart over Revtangen og Orrevatnet

Punkt
1Revesvingen
2Nese
3Revtangen
4Gokartbanen
5Maleneset
6Horpestadosen
7Fugletårnet ved Orreosen
8Ergavatnet vest

Revtangen Ornitologiske Stasjon
Revtangen har en meget aktiv fuglestasjon, som vet å utnytte de gode forutsetningene i området. Stasjonen står for en stor andel av fuglene som årlig blir ringmerket i Norge.
Revtangen Ornitologiske Stasjon ble etablert i 1937, og drives av Museum Stavanger. Stasjonen er åpen for besøk fra skoleklasser og andre interesserte etter avtale. Les mer om dette under undervisningsdelen på nettsiden til Stavanger museum.

Nyttig informasjon

Beskrivelse:
Biotop:Våtmark
Beste tidspunkt:Helårslokalitet
Fugletårn:Punkt 7 ved Orreosen
Terreng:Flatt
Lokal forening:Revtangen Ornitologiske Stasjon
Utstyr:
Skotøy:Vanntette tursko
Matpakke:Anbefales
Klær:Vindtett turtøy + regntøy
Kikkert:Nødvendig
Teleskop:Anbefales

Overnatting

Sponsorer

Guiding

Birdingbed samarbeider med guider som har lang erfaring i å tilpasse skreddersydde fugleopplevelser, som for eksempel…

  • turer for å se ugler, hakkespetter, rovfugler med mer.
  • orreleik, tiurleik, fuglefjell og annet.
  • fototurer.
  • å finne bestemte arter.

For guiding i dette området - ta kontakt med Anders Faugstad Mæland via hjemmesiden Birdwatching Norway.

Visste du at…

  • … Revtangen Ornitologiske Stasjon er Skandinavias eldste fuglestasjon?
  • … det ringmerkes 6-12 000 vadefugler og småfugler hvert år ved Revtangen?
  • … Revtangen og Orrevatnet har et rikt fugleliv året rundt?

Fuglearter sett i området

Et utvalg av fugler ved Revtangen og Orrevatnet

Sjeldne fugler ved Revtangen og Orrevatnet
Du skal ikke se bort fra at du kan støte på én eller annen sjelden art hvis du besøker Revtangen eller Orrevatnet. For å pirre interessen, kan vi nevne at for eksempel rødhalsgås, niland, rustand, gulkinnand, rødhodeand, ringand, purpurhodeand, stellerand, brilleand, ringnebbdykker, balearlire, silkehegre, stork, skjestork, steppehauk, aftenfalk, sibirlo, kanadalo, ørkenlo, bonapartesnipe, beringsnipe, sandsnipe, hvithalesvømmesnipe, polarsvømmesnipe, tereksnipe, gulbeinsnipe, damsnipe, steppebrakksvale, kanadahettemåke, svartehavsmåke, dvergterne, rovterne, hvitvingesvartterne, mongolturteldue, snøugle, alpeseiler, lappiplerke, sibirjernspurv, svartstrupesteinskvett, ørkensteinskvett, ramasanger og trostesanger er sett én eller flere ganger i området.