Grandefjæra
Grandefjæra naturreservat er hovedattraksjonen på Ørlandet. Det har ett fulgetårn og to fugleskjul (skjulene er lite i bruk). Til tross for dette kan fjæra, på grunn av størrelsen, være relativt vanskelig å få full oversikt over (se Sjekk tidevannet). Men dette forteller også noe om potensialet. Grandefjæra er perfekt for vadere og våtmarksfugler. Ved fjære sjø etterlates små dammer og områder med tang og annet snacks som tiltrekker seg store mengder med næringssøkende bevingede skapninger. Og ute i Grandvika ligger det nesten alltid tusenvis av ender og andre sjøfugler. Særlig høst, vinter og vår, kan du gjerne lete etter praktærfugl, islom, gulnebblom, gråstrupedykker og annet spennende blant de mer vanlige artene. I trekktidene, spesielt om høsten, er det gode sjanser for å få sett arktiske vaderarter som tundralo, polarsnipe og lappspove.
Fugletårnet Grande Amfi er bygget som et moderne lokale, hvor for eksempel skoleklasser kan få undervisning. Amfiet er også kjekt for en hutrende fuglekikker som ønsker å søke ly innendørs under ruskete vær.
Les gjerne mer om Grande amfi på birdlife.no
Innstrandfjæra
Innstrandfjæra fuglefredningsområde er blant Ørlandets absolutt beste vaderlokaliteter. Her er det ofte lettere å komme nærmere vaderne. Både her og ved Grandefjæra blir det ofte stående igjen små dammer ved fjære sjø. Disse har en magnetisk effekt på vadefugl og ender. Blant trekkgjestene er arktiske vadearter som svarthalespove, polarsnipe og tundrasnipe, hvorav sistnevnte opptrer i store antall om høsten.
Det er også lurt å sjekke brakkvannsdammen Kråktjønna, som har en viktig funksjon under trekket for en rekke spesielle fuglearter, fordi det er så få ferskvann på Ørlandet. Her kan du blant annet finne brushane, brunnakke og sivsanger, og enkelte ganger også knekkand og skjeand.
Havna på Uthaug kan by på sjeldne måker, og det har også flere ganger blitt observert polarsvømmesnipe her.
Brekstadfjæra
Brekstadfjæra er ikke vernet, og preges i økende grad av industrien. Foreløpig er det fortsatt bra med vadere her. I Brekstad kan du ta en tur innom Besøkssenter Våtmark Ørland inne på Ørland Kultursenter. Her finner du informasjon om våtmark generelt, om de fire Ramsarområdene som finnes på Ørland, og om øvrige våtmarksområder i regionen.
Hovsfjæra
Hovsfjæra på innsiden av Ørlandet er et av de mest avskjermede områdene av Ørlands våtmarksystem, noe fuglene vet å sette pris på når vinden blåser bra fra nord eller vest. Dette gjelder for eksempel for overvintrende arter som stokkand, kvinand, havelle, ærfugl, steinvender, rødstilk og fjæreplytt.
Under høsttrekket er det ofte bra med arktiske vadere her, dominert av polarsnipe og tundrasnipe. Ellers vil du også ofte finne betydelige antall av sjøorre, ærfugl, gravand, tjeld, vipe, sandlo, heilo, steinvender, rødstilk, fjæreplytt, dvergsnipe, myrsnipe, brushane og stær i dette tidsrommet.
Av hekkende arter finner du blant annet ærfugl, gravand, tjeld, vipe, sandlo, storspove, fiskemåke og sanglerke.
Hovsfjæra er utstyrt med eget fugletårn, et tilsvarende amfi som ved Grandefjæra, men i mindre skala. Amfiet er tilpasset rullestolbrukere. Du kan lese om åpningen av amfiet på birdlife.no