Fuglekikking ved Børgin
Børgin, en liten fjordarm som ligger delvis i Inderøy og Steinkjer kommune, er definitivt en helårslokalitet. I trekktidene raster enorme mengder med gjess og ender her, og på vinterstid finner du et godt utvalg av sjøfugl. Under forsommeren finner du selvsagt hekkende arter her også, men du utvider dette segmentet ved å besøke flere andre steder på Inderøy i tillegg.
Den om lag 10 kilometer lange fjordarmen er både næringsrik og grunn. I tillegg er den omgitt av jordbruksarealer. Dette gjør at den har en magnetisk effekt på mange trekkende arter, blant annet kortnebbgås. Disse finnes i tusentalls her på våren, og gjerne i litt mindre antall på høsten. Du må gjerne la det gå sport i å lete etter tundragås eller sædgås blant disse.
Innenfor selve Børgin ligger Rolsøya Naturreservat, og like utenfor ligger Vikaleiret Fuglefredningsområde. Les gjerne mer om disse stedene på informasjonsplakatene.
Viktig overvintringsområde
Fuglelivet ved Børgin er vel så interessant på vinteren som ellers i året. Stedet er ideelt for overvintrende dykkender, dykkere, lommer og måker. Dette skyldes blant annet at en sterk tidevannsstrøm i området, Straumen, ikke fryser til om vinteren. Faktisk er Straumen, ved siden av Tautra, den viktigste overvintringslokaliteten for ærfugl i Trondheimsfjorden. Og blant alle ærfuglene har du også en reell mulighet for å finne praktærfugl. I artstabellen lenger ned på siden vil du også finne flere eksempler på overvintrende arter.
… praktærfugl blir sett hver vinter ved Børgin?
… 20. april 2007 ble det registrert anslagsvis 15 000 kortnebbgjess ved Mære?
… Børgin er ett av de to viktigste overvintringslokalitetene for ærfugl i Trondheimsfjorden?
Fuglearter sett i området
Et utvalg av fugler ved Børgin
Sjeldne fugler ved Børgin
Her er noen eksempler på sjeldne fugler som er observert ved Børgin:
Dvergsvane, dverggås, snøgås, rødhalsgås, amerikakrikkand, rødhodeand, praktærfugl, stellerand, gulnebblom, svartglente, åkerrikse, avosett, damsnipe, dvermåke, grønlandsmåke, polarsisik.