Fuglekikking på Svalbard – andre områder

Like utenfor Adventfjorden ligger Isfjorden og Bjørndalen. Dette er en del av Svalbard hvor du merker at villmarksfølelsen tiltar i enda større grad enn inne i Adventfjorden og rundt Longyearbyen.

Hvis du har anledning, bør du unne deg en båttur i Isfjorden mens du er på Svalbard. I dette området øker du ikke bare sjansen for å se de virkelig ettertraktede fugleartene på Svalbard, men du kommer også tett innpå massive fuglefjell. I tillegg øker også sjansen for å se andre fascinerende pattedyr. Det er mange som her for eksempel har fått med seg opplevelsen av å betrakte giganten blåhval sprute havvann høyt til værs. Villmarksopplevelsene blir enda mer ekstreme hvis du beveger deg utenfor Isfjorden og videre til Prins Karls Forland, Smeerenburgfjorden og andre spektakulære steder.

Sponsorer

Fugler i Bjørndalen
Det er veiforbindelse til Bjørndalen fra Longyearbyen. Kjører du enda litt sørover fra Vestpynten, kommer du til Bjørndalen. Her finner du blant annet store mengder med alkekonge. Ellers hekker også blant annet hvitkinngås, polarmåke, teist, lunde, tyvjo, fjæreplytt, sandlo og snøspurv her. I tillegg kan du også få sett fjellrev og svalbardrein.

Kart over Bjørndalen

Punkt
1Vestpynten
2Bjørndalen

Fugler i Isfjorden
Store deler av Isfjorden kan du faktisk få sett fra land. Vestpynten, som ligger like ved inngangen til Adventfjorden, er et ypperlig sted for å studere trekkende sjøfugl. De kommer forbi både på nært hold og på lang avstand.
Med en båttur i Isfjorden kan du lettere oppdage sjeldne arter, som for eksempel rosenmåke, sabinemåke og polarjo. På den måten får du også anledning til å besøke Barentsburg, som har et rikt fugleliv.

Kart over Isfjorden

Svalbard for øvrig
For de som virkelig ønsker følelsen av å være ute på en polferdekspedisjon, kan det være en idé å utvide Svalbardbesøket med en båttur også utenfor Isfjorden. Dette er både tidkrevende og kostbart, men du verden for noen inntrykk du sitter igjen med. Ingen bilder kan gjengi en slik opplevelse. Men de kan gi en smakebit på hva som venter deg, eller minne deg på hva du tidligere har opplevd.
Websiden www.visitsvalbard.com har en rekke turtilbud og mye nyttig informasjon. Ellers finner du en ikke helt oppdatert, men allikevel temmelig informativ nettside om fuglelivet på Svalbard på www.svalbardbirds.com.

Kart over Svalbard for øvrig

Nyttig informasjon

Beskrivelse:
Biotop:Tundra, isbreer og fuglefjell.
Beste tidspunkt:April – juli. Juli hvis du vil sikre deg alle hekkeartene. Husk at det er mørketid under vinterhalvåret.
Fugletårn:Nei.
Terreng:Mye oppleves fra båt eller fra flatt terreng med kuperte omgivelser.
Lokal forening:Longyearbyen Feltbiologiske Forening er nærmest.
Utstyr:
Skotøy:Vanntette tursko eller fjellsko.
Matpakke:Anbefales
Klær:Varmt og vindtett turtøy. Ha gjerne også med regntøy.
Kikkert:Nødvendig.
Teleskop:Anbefales.

Overnatting

Sponsorer

Visste du at…

… det ikke finnes noen veiforbindelse mellom tettstedene på Svalbard ?

… mange av fugleartene på Svalbard forekommer som egne underarter ?

… Ny-Ålesund er verdens nordligste by ?

Fuglearter sett i Bjørndalen og Isfjorden

Fuglearter sett på Svalbard for øvrig

Pattedyr sett på Svalbard

Landskapsbilder fra Svalbard

Et utvalg av fugler ved Bjørndalen, Isfjorden og Svalbard for øvrig