Fuglekikking på Fornebu
Etter nedleggelsen av hovedflyplassen skjer det jevnlig endringer i form av bolig- og næringsbygging på Fornebu. Allikevel er det fortsatt et rikt fugleliv her, og den ornitologiske aktiviteten er høy. Det drives aktiv ringmerking i området, og sjeldenheter dukker opp rett som det er. Halvøya, som ligger i Indre Oslofjord, har en rekke kiler med grunntvannsområder. De er flere steder omkranset med siv og takrør. Skjeggmeis og vannrikse trives her, og sees ofte under vinterhalvåret.Våren er den beste trekkperioden. Men det kan dukke opp sjeldenheter på høsten også.
Populært turområde
I takt med all bygging på Fornebu, har man parallelt også sørget for å lage tiltalende turområder med grøntarealer, stier, beplantning, dammer, vannløp og badeplass. Du bør derfor være tidlig ute på morgenen, og kanskje unngå helgene, hvis du vil ha det største utbyttet av en fugletur her. Storøykilen og Koksøykilen er de mest besøkte stedene i fuglekikkersammenheng. I Nansenparken kan du være heldig å treffe på sjeldne småfugler.
For familier, skoleklasser, barnehager og andre som ønsker å lære mer om naturen på Fornebulandet, vil vi anbefale et besøk innom Lilløyplassen Naturhus. Dette er én av de to avdelingene til Besøkssenter våtmark Oslo.
… den fargerike arten stillits er relativt vanlig på Fornebu?
… Fornebu er et av de få stedene i Norge hvor du kan se skjeggmeis?
… en bobolink oppholdt seg på Fornebu 6.-8. november 1977? Dette er Norges eneste registrering av denne arten.
Fuglearter sett i området
Et utvalg av fugler på Fornebu
Sjeldne fugler på Fornebu
Her er et utvalg av sjeldne arter som er observert én eller flere ganger på Fornebu:
Rødhalsgås, islom, gulnebblom, havlire, stormsvale, silkehegre, egretthegre, glente, enghauk, aftenfalk, avosett, alaskasnipe, polarsvømmesnipe, polarjo, fjelljo, storjo, sabinemåke, svartehavsmåke, polarmåke, grønlandsmåke, dvergterne, rovterne, splitterne, polarlomvi, turteldue, gråseiler, amursvale, tartarpiplerke, asiasvartstrupe, svartstrupesteinskvett, gresshoppesanger, elvesanger, busksanger, hauksanger, gulbrynsanger, rødtoppfuglekonge, pungmeis, rosenvarsler, rødhalevarsler, svartkråke, kornspurv, gulirisk, båndkorsnebb, bobolink og hortulan.